Stemcoaching

Geef klank aan wie je bent

Ieder van ons heeft een uniek geluid. Als je laat klinken wat er hier en nu is, vanuit je hart, geef je expressie aan (onbewuste) gevoelens en kwaliteiten en bekrachtig je wie je bent. Juist die gevoelens maken ons tot mens: woede, angst, vreugde, pijn, verdriet, wanhoop. Het kan een enorme opluchting zijn als deze gevoelens mogen klinken en gehoord worden. In de stilte daarna kunnen innerlijke beelden, herinneringen, gevoelens of gedachten opkomen.

 

Rustgevend, grondend

We kunnen werken met vrije klanken. Alleen al het zingen van enkele klanken op één uitademing heeft een rustgevend, grondend en meditatief effect. Durf je te improviseren, te spelen met je stem? Of schrik je van je eigen geluid, heb je er oordelen over, blijft dat nare stemmetje in je hoofd snateren? Durf je ruimte in te nemen - als mens, met je stem? We verkennen dat wat zich aandient, daar waar jij nu bent. En dat wat zich wil ontwikkelen, waar je wilt groeien.

 

Zingen helpt

Eenvoudige liedjes openen. Sommige liederen geven kracht, andere wekken tederheid op of maken je blij. Voel je een roep of een fluistering? Zoek je verstilling, troost? Elk lied heeft een eigen sfeer. Door op deze manier met liederen bezig te zijn, los van prestatiedwang, ontstaat jouw persoonlijke liedbundel. En ook die zal zich altijd kunnen blijven ontwikkelen.


Jiska: “Francine heeft er in haar lessen voor gezorgd dat ik vrijer durf te zingen, met meer kracht en overtuiging. Ze laat je voelen dat je stemgeluid uniek is en er mag zijn. De technieken die je leert zijn ook erg toepasbaar bij het spreken in het openbaar. Een echte aanrader dus!


Alice: “Francine gaat heel afgestemd te werk. Dat hielp mij, haar afstemming was voor mij wezenlijk om zelf beter af te kunnen stemmen op mijn klank en stem en om tot zingen te komen.”