Workshops en koren

Luisteren naar jezelf én anderen

Voor kleinere of grotere groepen van 4 tot 20 deelnemers verzorg ik cursussen vocale vorming. In een veilige, open en ontspannen sfeer combineren we gezelligheid met samenzang en individuele ontplooiing. Alles wat hoorbaar en zichtbaar is, biedt een kans om je eigen proces uit te diepen. Maar zeker zoveel steek je op van wat je bij medecursisten ziet en hoort. Behalve techniek en koor- of ensemblezang, komt ook solozang aan bod.

 

Samenklank

In de begeleiding ga ik uit van het karakter en de specifieke wensen van het koor. Tijdens de workshop voor koren wordt uitgebreid stilgestaan bij lichaamservaring, adembeweging, ademsteun, houding, stemvorming en expressie. Maar ook vocale kwaliteit, eenheid en diversiteit van de klank, presentatie en de houding tot het publiek kunnen aan bod komen.

 

Zang en haptonomie

De haptonomie beschouwt het lichaam als drager van ervaringen en gevoel. Lichamelijke spanningen en blokkades kunnen het contact met jezelf en anderen in de weg staan. Met praktische haptonomische oefeningen helpt Calliope zang individuele zangers en koren hun kwaliteit te verhogen.


José: "Francine is een dijk van een wijf. Met haar workshop met klank, mantrazang en taoïstische oefeningen raakte zij bij mij een bijzondere snaar. Het heeft me verbaasd hoeveel geluid ik kan produceren en, helemaal bijzonder, dat is ook nog eens een mooi geluid. Wat echt zoden aan de dijk zette was de opmerking van Francine hoe ik op een andere manier kan leren ademen - een aandachtspunt om in kapitalen te schrijven.”